‘Door mijn doorzettingsvermogen én de fantastische hulp van mijn begeleider bij KikMaat heb ik nu mijn droombaan.’

Ik ben als vluchteling in Nederland gekomen. Ik weet welke kwaliteiten ik heb en wilde graag zo snel mogelijk in mijn eigen levensonderhoud voorzien. Dat bleek een grotere uitdaging dan ik had gedacht. Met veel doorzettingsvermogen en de fantastische hulp van mijn begeleider bij KikMaat heb ik inmiddels mijn droombaan. Ik neem je graag mee in de stappen die ik hiervoor heb gezet. Om daarmee andere werkzoekenden mee te geven dat ze nooit op moeten geven en altijd hun droom voor ogen moeten houden. Om werkgevers te inspireren om vluchtelingen kansen te bieden. Én om mijn klantregisseur van de gemeente en mijn begeleider bij KikMaat te bedanken.

Gevlucht uit mijn thuisland

Ik ben voor mijn veiligheid gevlucht uit mijn thuisland Sudan. Door de politieke situatie was ik daar opgepakt en gevangen genomen. Na enige tijd ben ik vrijgelaten uit de gevangenis, maar dat betekende niet dat ik vrij was. Ik moest zo snel mogelijk het land uit. Zo abrupt dat ik geen afscheid kon nemen van mijn familie, vrienden en mijn goede baan in de farmacie. Ik heb nu nog steeds geen contact met mijn familie, omdat ik hen daarmee in gevaar breng.

Passende werkplek vinden lukte me niet alleen

Ik ben dankbaar dat ik in het AZC in Nederland terecht kon. Al was het behoorlijk wennen aan mijn nieuwe leven. Nadat ik Nederlands had geleerd, mocht ik stagelopen bij een apotheek. Een vakgebied dat ik als geen ander ken en waar ik graag in wilde werken. Wat helaas niet lukte, omdat ik niet bevoegd ben om in Nederland als apotheker te werken. Voor de juiste papieren had ik een opleiding van vijf jaar moeten volgen. Dat was financieel niet haalbaar. Wat wel kon was een opleiding Farmakunde. Daarmee hoopte ik in het verlengde van mijn oorspronkelijke beroep aan de slag te kunnen. Voor deze studie was het nodig om een werkplek te hebben bij een farmaceutisch bedrijf, ziekenhuis of een zorgverzekeraar. Dat lukte me niet alleen.

Stoppen met studie; geen passende werkplek

Via mijn klantregisseur van de gemeente kwam ik bij KikMaat en kreeg ik een ongelooflijk betrokken begeleider. Zonder haar was ik zeker niet waar ik nu ben. Samen hebben we alles uit de kast getrokken om een ingang te vinden voor een passende werkplek. We hebben tientallen brieven verstuurd en telefoontjes gepleegd naar farmaceutische bedrijven en specialistische bureaus in dit vakgebied. Mijn Afrikaanse naam zorgde voor veel onterechte aannames. Keer op keer werd me gevraagd of ik wel Nederlands sprak en of ik met cultuurverschillen om kon gaan. In het beste geval kreeg ik al meteen een afwijzing, maar vaker kreeg ik helemaal geen reactie. Omdat ik geen passende plek had, moest ik stoppen met deze studie. Ik werd moedeloos en depressief van alle tegenslagen, maar mijn begeleider gaf niet op!

Weer geen opleidingsplek

Via KikMaat en de gemeente kreeg ik een parttime baan als energie-adviseur. Hierdoor had ik geen uitkering meer nodig. Heel fijn, maar het was niet mijn droombaan. Daarom ben ik daarnaast een opleiding radiologie gestart. Ik werkte in de weekenden extra als maaltijdbezorger om mijn studie te kunnen betalen. Een drukke periode, maar met een duidelijk doel. Daarom was ik extra teleurgesteld toen bleek dat het ook voor deze studie onmogelijk was om een opleidingsplek te vinden. Van de negen sollicitaties die ik deed, kreeg ik slechts één reactie. Ik mocht niet eens komen kennismaken. En moest stoppen met de studie.

Met hulp van KikMaat nu eindelijk mijn droombaan

Nadat het project waar ik als energie-adviseur voor werkte was afgelopen, kon ik gelukkig snel aan het werk bij de GGD. Ik hielp met het vaccineren tegen het coronavirus. Mijn leidinggevende en collega’s zagen mijn kwaliteiten en ik kreeg steeds meer verantwoordelijkheden. Ik wist dat ook dit slechts een tijdelijke oplossing was om mijn eigen inkomen te verdienen, maar ik was blij met de kans.
Toen zag ik een vacature als gezondheidsvoorlichter bij de GGD in een andere regio. Precies een baan die bij mij past! Omdat ik al lang en breed in mijn eigen levensonderhoud kon voorzien, was mijn traject bij KikMaat afgesloten. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of mijn begeleider me alsnog kon helpen met deze vacature. Gelukkige wilde ze dat. Samen hebben we een brief geschreven. Ditmaal met succes!

Eindelijk heb ik nu een baan die echt bij me past. Ik heb heel veel kleine stappen moeten zetten, maar met veel geduld en doorzettingsvermogen, van mij en van mijn begeleider van KikMaat, is het toch gelukt. Daar ben ik enorm trots op.

Wil jij ook graag aan het werk en kan je daarbij wel wat hulp gebruiken? Het KikTeam helpt je graag. Samen komen we erachter wat je talent is en wat je mogelijkheden zijn. En stippelen we een route uit naar leuk werk of een andere waardevolle dagbesteding.

Contactgegevens

KikMaat
Zevenheuvelenweg 14
5048 AN Tilburg

Postbus 5033
5004 EA Tilburg