YAHYA

LionStone

Statushouders die graag aan de slag willen

Klantroute Statushouders

Ben jij statushouder en wil je hulp bij het vinden van (vrijwilligers)werk? In dit traject leer je de Nederlandse taal en de Nederlandse (werk)cultuur beter kennen. Samen met jouw begeleider ga je op zoek naar een geschikte baan of vrijwilligerswerk.

Wat is het?

Dit traject is voor statushouders die hulp nodig hebben bij het vinden van (vrijwilligers)werk.

Samen met je contactpersoon van de gemeente maak je afspraken over jouw doel. Daarna maak je, met je begeleider van KikMaat, een plan hoe je je doel kunt bereiken. Daarvoor ga je eerst werken aan jouw Nederlandse taal. Je leert hoe je zaken in Nederland moet regelen. Hoe collega’s in Nederland met elkaar omgaan. Wat een baas van jou verwacht. En welke mogelijkheden er voor jou zijn. Jouw begeleider helpt bij bijvoorbeeld problemen met schulden, het regelen van kinderopvang of het vinden van werk of activiteiten.

Het traject bestaat uit een groepsprogramma, taalles en persoonlijke gesprekken met de begeleider.

Het groepsprogramma bestaat onder andere uit:

  • Informatie over leren en werken in Nederland;
  • Tilburg en de eigen wijk beter leren kennen;
  • Cultuurverschillen begrijpen;
  • Het ontdekken van de mogelijkheden voor (vrijwilligers) werk;
  • Leren solliciteren;
  • Meedoen aan activiteiten (bijvoorbeeld een dag vrijwilligerswerk).

Tijdens de taallessen leer je:

  • Nieuwe Nederlandse woorden en zinnen;
  • Hoe in het Nederlands te communiceren op het werk.

Van je begeleider kun je hulp krijgen bij:

  • Vragen over instanties, formulieren en hoe iets geregeld is in Nederland;
  • Het lezen van brieven;
  • Contacten met de gemeente over bijvoorbeeld kinderopvang;
  • Vacatures zoeken en solliciteren;
  • Het starten van (vrijwilligers) werk.
Wat is het doel?

Dat wordt met de klantregisseur van de gemeente bepaald. Dit kan dagbesteding, vrijwilligerswerk of een betaalde baan zijn.

Hoe lang duurt het?

Iedere week heb je met jouw groep van andere statushouders een training of een activiteit. Ook heb je twee uur per week Nederlandse taalles. Hiervoor moet je thuis huiswerk maken. Je hebt ook individuele gesprekken met je begeleider. Mensen die stage gaan lopen of op proef gaan werken, zijn gemiddeld drie tot vier dagen op hun stage- of werkplek. Een stage duurt vaak drie maanden en op proef werken een tot drie maanden. Je bent dus minimaal vijf uur en maximaal zesendertig uur per week bezig.

Voor wie is het?

Voor statushouders die graag als vrijwilliger of in een betaalde baan willen werken. Heb je hulp nodig om dit te bereiken? Dan is dit traject bij KikMaat zeker iets voor jou! Je moet voldoende (minimaal A2 niveau) Nederlands spreken en begrijpen om mee te kunnen doen.

Zo kan een dag uit het traject eruit zien...

Vandaag heb je een les over geld. Je leert over salarissen en over schulden. Je weet nu hoeveel toeslag je krijgt voor je huur of voor je kinderen als je gaat werken. Na de les heb je een afspraak met je begeleider. Je hebt een brief over de huur gekregen en je begrijpt hem niet. Samen lees je de brief en legt je begeleider uit wat je moet doen. Ook gaan jullie samen oefenen voor het sollicitatiegesprek dat je volgende week hebt. Je begeleider gaat mee naar het gesprek. Dat is fijn. Je begeleider kent je goed. Als het nodig is, kan hij je helpen tijdens het gesprek.

Thuis maak je je huiswerk voor de volgende dag. Je oefent tien nieuwe woorden voor de taalles. De les gaat over praten met je baas.

Een voorbeeld uit de praktijk…

Amira woont met haar kinderen in Tilburg Noord. De kinderen gaan naar school en Amira is altijd thuis. Ze wil graag iets gaan doen waar ze vrolijk van wordt, maar ze weet niet wat. Eerst bespreekt ze met haar begeleider dat ze haar leven zwaar vindt en dat ze zich graag beter wil voelen. Ze gaat ook iedere week naar de groepstrainingen. Ze ontmoet nieuwe mensen en leert meer over Tilburg. Dat doet haar goed. Zo goed dat ze graag vrijwilligerswerk wil doen. Ze mag volgende week gaan beginnen in een kringloopwinkel in Tilburg.

Achmad woont 4 jaar in Nederland. Hij komt uit Syrië en had daar een baan als inkoper bij een groot bedrijf. Dit werk kan hij in Nederland niet krijgen. Hij weet niet welk werk hij wel kan gaan doen en hoe hij daarnaar moet zoeken. In het traject leert hij hoe hij dit in Nederland moet doen. Hij leert welke banen er zijn en waar hij de meeste kans maakt. De ervaring die hij als inkoper heeft opgedaan in Syrië blijkt goed van pas te komen in een baan als orderpicker in een magazijn. Achmad weet nu beter op welk soort banen hij kan solliciteren.

In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.