RAMANO

La Poubelle onderdeel van de Diamant-groep

Stage VSO / PRO

Zit je op een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) of Praktijkonderwijs (PRO)? Wil je graag werkervaring opdoen? Je kunt tijdens een stage bij KikMaat veel leren.

Wat is het?

Een stage via KikMaat is bedoeld voor leerlingen die onderwijs volgen binnen een Voorgezet Speciaal Onderwijs of Praktijkonderwijs. We hebben stageplekken bij onze eigen bedrijfsonderdelen. Bijvoorbeeld in het groenonderhoud, de schoonmaak, Post & Vervoer of productie. Je krijgt begeleiding van de leidinggevende op de werkvloer. Je stagebegeleider van school kan je voor een stageplek aanmelden.

Wat is het doel?

Je doet werkervaring op.  Zo ontdek je wat er voor jou mogelijk is na je school. Misschien dat jij wel in aanmerking komt voor een baan bij de Diamant-groep in de toekomst. Dan is het fijn dat je er al stage hebt gelopen en de werkplek en de mensen kent.

Hoe lang duurt het?

In overleg wordt een periode afgesproken, maar de stage kan het hele schooljaar ingezet worden.

Voor wie is het?

Een stage bij KikMaat is bedoeld voor leerlingen die onderwijs volgen binnen een Voortgezet Speciaal Onderwijs of Praktijkonderwijs.

Hoe ziet het contact eruit?

Nadat je bent aangemeld door je stagebegeleider vanuit school, worden jullie samen uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek wordt besproken welke werkplekken er zijn. Wat je interesses zijn. Het aantal uren dat je kunt werken. En uiteraard de begeleiding die je nodig hebt. Samen zoeken we een werkplek uit. En spreken we een startmoment af.

Tijdens je stage heb je contact met je collega’s en de begeleider op de werkvloer. Die legt je uit hoe je je werk het beste kan doen. Hij of zij bespreekt ook met je hoe het gaat. Wat je moeilijk vindt en wat goed gaat. Het is fijn om op iemand terug te kunnen vallen en fouten te mogen maken. Tijdens je stage is er ook intensief contact met je stagebegeleider van school.

Een voorbeeld uit de praktijk…

Ivo zit in het laatste schooljaar en mag meerdere dagen stage gaan lopen. Hij heeft met zijn docent al gesproken over een stage bij omdat hij na school waarschijnlijk een beschut indicatie krijgt. Als hij daar nu stage gaat lopen dan kan hij daarna meteen aan het werk op een plek die hij leuk vindt.

Ivo weet nog niet zo goed wat hij dan precies wil en ook zijn ouders weten het niet.

Ivo is door zijn school aangemeld bij KikMaat. Hij wordt samen met zijn ouders en de stagedocent uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Er wordt besproken wat Ivo leuk en minder leuk vindt. Hij vertelt dat hij de schoonmaak niet echt leuk vindt, omdat hij niet alleen maar wc’s wil poetsen. We vertellen wat er nog meer mogelijk is binnen De Schoonmaak Coöperatie en hoe een dag eruit ziet.

Ivo geeft aan dat hij graag met in kleine groep werkt en structuur belangrijk voor hem is. De Schoonmaak Coöperatie werkt op leuke plekken zoals scholen en het gemeentehuis.

We spreken af dat Ivo het eens gaat proberen. Al snel blijkt dat Ivo het erg naar zijn zin heeft. Tijdens zijn stage wordt ook duidelijk dat goede en extra begeleiding belangrijk zijn voor Ivo. De school gaat samen met hem een beschut indicatie aanvragen. Wanneer de stage klaar is, is de beschut indicatie rond. Het bevalt Ivo erg goed in de schoonmaak. Hij kijkt ernaar uit om na de zomervakantie te gaan werken en een eigen salaris te verdienen.

In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.