RAMANO

La Poubelle

Ontwikkelingsgerichte Arbeidsmatige Dagbesteding

Wil je graag een zinvolle dagbesteding en stappen zetten om je talenten te ontdekken en te verzilveren? Vind je het moeilijk om dit alleen te doen en weet je ook niet goed hoe dit aan te pakken? Weet je niet wat er allemaal voorhanden is aan leuke ontwikkelplekken en dagbesteding bij jou in de buurt? In OAD gaan we dit samen met je uitzoeken. Een begeleider van KikMaat gaat aan de slag om samen met jou te bepalen wat je leuk vindt, waar je aan wil werken en met wat voor type dagbesteding dat het beste kan. Wil je dat graag buiten doen, bv. dierenverzorging op een zorgboerderij? Of ga je liever binnen aan de slag met sleutelen aan auto’s? Of wil je eerst eens beginnen door eens rond te snuffelen op verschillende plekken? Het is allemaal mogelijk bij KikMaat.

Wat is Ontwikkelingsgerichte arbeidsmatige dagbesteding?

Wat is het?

Samen met de begeleider OAD van KikMaat ga je ontdekken wat je graag wil doen en welke mogelijkheden je dan allemaal hebt. Wat gaan we dan o.a. samen doen?

  • Een kennismakingsgesprek en eerste verkenning van wat je leuk vindt
  • Een oriëntatie over wat je mogelijkheden zijn
  • Een kijkje nemen bij verschillende dagbestedingsplekken bij onze zorgpartners
  • Samen een plan van aanpak maken met daarin je ontwikkeldoelen
  • Zorgen dat je een warme overdracht krijgt op de dagbestedingsplek en zorgpartner van je keuze

Op de zorgaanbieder en dagbestedingsplek van je keuze krijg je een eigen begeleider. Je begeleider van KikMaat volgt je ontwikkeling en je hebt periodiek ook gesprekken met hem/haar. Je begeleider overlegt samen met jou met de begeleider van de dagbestedingsplek. Zo wordt je goed ondersteunt jouw talenten te verzilveren.

Wat is het doel?

Binnen OAD werk je aan je eigen ontwikkeling en zet je stapjes vooruit. Wanneer je toe bent aan een volgende stap, b.v. naar vrijwilligerswerk of werk in een beschutte omgeving, kunnen we dat volledig voor je verzorgen.

Hoe lang duurt het?

Dat is helemaal afhankelijk van je eigen ontwikkeling en tempo! Belangrijk is dat je het naar je zin hebt en dat je het gevoel hebt dat je vooruit gaat. Geen druk dus. Wanneer je toe bent aan een andere dagbestedingsplek of een andere vorm van begeleiding verzorgen wij dat je die overstap kunt maken. Als het op die nieuwe plek niet lukt kijken we altijd of het beter is toch tijdelijk weer een stapje terug moet zetten. Ook dat gaan we voor je regelen.

Voor wie is het?

Heb je een indicatie Begeleiding of Beschermd Wonen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO_? Of heb je die niet en ben je op zoek naar een zinvolle dagbesteding waarbij ontwikkeling van jezelf centraal staat. Dan is OAD wellicht een goede eerste stap!

Zo kan een dag uit het traject eruit zien...

Je hebt een indicatie dagbesteding gekregen en bent aangemeld bij KikMaat. Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met een begeleider van KikMaat. Je hebt je begeleider van Amarant en je moeder meegenomen. Zij kennen je goed en je voelt je op je gemak als zij erbij zijn.

In dit gesprek legt de begeleider van KikMaat uit welke werkplekken er allemaal zijn. Ze vraagt ook wat je interesses zijn en wat voor begeleiding je nodig hebt. Omdat je niet zo goed kunt kiezen ga je samen met je moeder en ambulant begeleider bij twee verschillende plekken kijken. Uiteindelijk kies je voor restaurant Waanzinnig, het lijkt je leuk om in de horeca te werken. De begeleider van KikMaat gaat mee naar waanzinnig. Daar spreken jullie af wanneer je begint en dat je met 2 dagdelen per week begint.

Je eerste week verloopt goed. Er is veel begeleiding aanwezig, die je uitlegt hoe je je werk moet doen. Maar ook collega’s helpen je graag en zijn aardig. Je hebt het vertrouwen, dat je je hier snel thuis gaat voelen.

Een voorbeeld uit de praktijk…

Esmee heeft een licht verstandelijke beperking en zat op speciaal onderwijs. Toen ze 18 jaar oud was, is ze naar Toegang gegaan van de gemeente Tilburg en heeft een indicatie dagbesteding aangevraagd. Daar is toestemming voor gegeven, omdat een betaalde baan niet haalbaar was voor Esmee. En het ook niet goed was om de hele dag thuis niks te doen. De begeleider van KikMaat en Esmee hebben een gesprek met elkaar en besluiten om te gaan starten bij Groeituin 013 van het Werkt.

Contacten leggen vond Esmee erg ingewikkeld. Daarom zonderde ze zich regelmatig af. Maar de ouders van Esmee zagen haar een positieve verandering doormaken sinds de start. Esmee was thuis steeds vrolijker en bloeide helemaal op. Ze vertelde trots over haar werk bij de Groeituin. En ze sprak soms in het weekend af met twee collega’s om samen leuke dingen te doen.

Op het werk kwam Esmee ook steeds beter tot haar recht. Ze kwam steeds meer uren werken. Het was voor haar belangrijk dat ze op haar werkplek professionele begeleiding kreeg. Iemand op wie ze  kon terugvallen. En van wie ze duidelijke opdrachten kreeg.

Omdat het zo goed ging, hebben de begeleider van Het Werkt en de begeleider van KikMaat samen met Esmee overlegd wat een volgende stap zou kunnen zijn voor Esmee. Ze gaat nu een leerwerktraject richting de horeca volgen bij Prins Heerlijk.

In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.