IAN

De Schoonmaak Coöperatie

Leren in de praktijk

Klantroute Praktijkleren

Vind je het lastig om in de schoolbanken te zitten? Maar ben je wel gemotiveerd om nieuwe dingen te leren? Dan is de klantroute praktijkleren mogelijk iets voor jou. Praktijkleren is een nieuwe manier van leren voor iedereen zonder startkwalificitatie, die zich wel graag wil ontwikkelen.

Samen met een praktijkbegeleider ga je op een werkplek aan de slag met verschillende opdrachten waarin je in de praktijk kunt laten zien wat je geleerd hebt. Een life coach van KikMaat helpt jou met eventuele andere vragen die je hebt. Als je klaar bent, kan je met een praktijkverklaring bij een andere werkgever gaan werken. Wij helpen je bij het zoeken naar die volgende baan.

Wat is het?

Dit traject biedt jou de kans om, zonder startkwalificatie, in de praktijk te leren. Met de praktijkverklaring die je aan het einde haalt, kom je makkelijker aan een baan.

Er zijn verschillende leerlijnen waar een werkplek aan gekoppeld zit. Jij gaat samen met je contactpersoon van de gemeente kijken welke leerlijn het beste bij jou past. KikMaat en de gemeente werken daarin samen met ROC Tilburg, Yuverta en de Rooi Pannen. Samen met de opleider kijken we welke leerlijn het beste past bij jouw mogelijkheden.

Als je een keuze hebt gemaakt voor een leerlijn en de daarbij horende werkplek, ga je voor een periode van 3 tot 6 maanden aan de slag. Dit is met behoud van uitkering. Je leert niet vanuit de schoolbanken maar vanuit een leerwerkplek. Je krijgt daarbij begeleiding van een praktijkbegeleider op de werkvloer en een life coach die je op persoonlijk gebied kan ondersteunen.

De mogelijke leerlijnen (dat noemen we crebo’s) en daarbij horende werkplekken die we aanbieden, zijn:

Assistent plant, dier of groene leefomgeving bij Yuverta
Leerwerkplek: Groen Xtra

Assistent logistiek bij ROC Tilburg
Leerwerkplek: Productie en Post & Vervoer
Leerwerkplek: La Poubelle

Assistent bouwen/wonen/onderhoud bij ROC Tilburg
Leerwerkplek: Gebouwenbeheer

Assistent dienstverlening & zorg bij ROC Tilburg
Leerwerkplek: De Schoonmaak Coöperatie

Assistent horeca/voeding/voedingsindustrie bij Rooi Panne
Leerwerkplek: Personeelsrestaurant

Assistent verkoop/retail bij Rooi Panne
Leerwerkplek: La Poubelle

Wat is het doel?

Het doel is dat je met de praktijkverklaring die je aan het einde haalt, makkelijker aan het werk komt.

In de praktijkverklaring staat wat je geleerd hebt. Voor werkgevers is zo zichtbaar wat je kan en waarom ze jou moeten aannemen. Werkmakelaars van de gemeente gaan samen met jou op zoek naar een passende vervolgbaan.

Hoe lang duurt het?

De gemiddelde duur van dit traject is 3 tot 6 maanden. Dit is afhankelijk van de leerlijn die bij je past en hoe snel je klaar bent met je praktijkopdrachten.

Voor wie is het?

Het traject is bedoeld voor iedereen zonder startkwalificatie (geen diploma havo, vwo en mbo2) die zich graag willen ontwikkelen. We willen op deze manier meer zichtbaar maken voor werkgevers waar jouw kwaliteiten liggen, waardoor de kans groter is dat je wordt aangenomen.

Zo kan een dag uit het traject eruit zien...

Je bent inmiddels 1 maand bezig in de Klantroute Praktijkleren en volgt de leerlijn assistent verkoop/retail. Je werkt 3 dagen per week bij La Poubelle in de winkel.

Vandaag start je om 8.00 uur met je collega’s met koffie in de kantine. De teamleider van de winkel neemt de planning door van die dag, zodat iedereen weet wat hij of zij vandaag moet doen. Om 8.30 uur opent de winkel en is iedereen klaar voor weer een drukke dag. Je staat vandaag samen met een collega achter de kassa.

In de middag ga je met je praktijkbegeleider een rollenspel oefenen van een klant die een klacht heeft over een product. Samen neem je door hoe je moet reageren en hoe ook juist niet. Dit is goed gegaan! Weer een praktijkopdracht gehaald.

Aan het einde van de dag komt je life coach langs. Je hebt namelijk vragen over je financiën. De life coach bekijkt samen met jou wie in jouw netwerk je daarbij kan helpen.

Een voorbeeld uit de praktijk…

Josje is nooit dol geweest op leren. Op school ging het vaak mis. Ze vond het moeilijk om zich te concentreren en langere tijd stil te zitten. Hierdoor kreeg ze vaak conflicten met haar docenten. Die vonden haar vervelend en ongemotiveerd. Ze was dan ook blij toen ze niet meer leerplichtig was en niet meer naar school hoefde. Inmiddels is Josje 3 jaar van school af en heeft ze allerlei baantjes gehad, steeds maar van korte duur. Ze zou graag een wat vastere baan hebben.

Tijdens een loopbaancoachingstraject werd duidelijk dat de horeca goed bij haar past. Dit lijkt Josje ook erg leuk, maar ze heeft er helemaal geen ervaring in. Haar klantregisseur van de gemeente heeft haar aangemeld voor praktijkleren.

Josje werk nu al 3 maanden in het bedrijfsrestaurant van de Diamant-groep. Het bevalt haar erg goed. Ze leert veel nieuwe dingen. Elke week neemt ze met haar praktijkbegeleider de opdrachten door waar die week aan gewerkt moet worden. Bijvoorbeeld een opdracht over hygiëne en een opdracht over veiligheid in de keuken.

Inmiddels kijkt ze samen met de werkmakelaar en haar life coach wat een volgende werkplek zou kunnen zijn in de horeca. Ze houden rekening met dingen die ze moeilijk vindt, dat is fijn.

Haar life coach helpt haar ook om zich aan te melden bij een sportvereniging. Ze merkt wel dat je in de horeca veel moet lopen en staan dus een beetje extra conditie kan gaan kwaad.

In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.