LEMLEM

La Poubelle onderdeel van de Diamant-groep

Inburgeren en meedoen

Klantroute Inburgering kort of lang

Ben je nieuwkomer in Nederland en wil je naast je inburgeringslessen ook werken of participeren? Kikmaat kan je daarbij helpen.

We hebben een korte route en een lange route. In de korte route gaan we zo snel mogelijk op zoek naar een passende baan. In de lange route ga je eerst werkervaring opdoen en bieden we jou een passende werkplek met goede begeleiding.

Wat is het?

Korte route (ca. 3-9 maanden):

Ben je bezig met je inburgering en wil je snel een betaalde baan?

Kun jij werk goed combineren met je inburgeringslessen maar heb je hulp nodig om werk te vinden en te houden? Dan kunnen wij jou helpen. Samen met jou maken we een plan om te gaan werken en bereiden jou voor op werken in Nederland. 

Lange route: (ca. 9-24 maanden)

Ben je net gestart met je inburgering? Haal dan bij KikMaat de participatie-uren voor je inburgering. KikMaat heeft een breed aanbod van werkplekken met goede begeleiding. Een vaste begeleider kijkt met jou wat voor werk bij je past. En zorgt dat dat goed aansluit bij het rooster van je taallessen en de maatschappelijke begeleiding.

Op je werk krijg je een taalbuddy. Dit is een collega, die jou tijdens het werk helpt met de taal. Je kunt bij ons dus de taal oefenen en tegelijk leren hoe het is om in Nederland te werken. Je maakt contact met andere mensen, zowel Nederlandse mensen als andere nieuwkomers. Je begeleider kan jou ook met andere vragen helpen. En kijkt met jou wat vervolgstappen naar dagbesteding, vrijwilligerswerk of betaald werk kunnen zijn.

Wat is het doel?

Korte route:

Het doel van deze route is dat je je inburgering haalt en dat je een duurzame baan vindt. Door verschillende activiteiten zoals workshops te doen en te gaan werken, leer je Nederlands in de praktijk.

Samen met jouw begeleider ga je op zoek naar passend werk en intussen maak jij de verplichte participatie-uren voor je inburgering. Als je werk hebt gevonden, zorgt je begeleider dat je een goede start kunt maken op je nieuwe werkplek.

Lange route:

Het doel is het halen van je inburgering waarvan participatie een verplicht onderdeel is. Doordat je naast je taallessen ook aan de slag gaat op een werkplek, kun je goed oefenen met de taal. En leer je bovendien snel nieuwe mensen kennen.

Je begeleider van KikMaat kijkt naar wat jij kan en past daar de werkplek op aan. Zo zorgen we ervoor dat je je snel thuis voelt in Nederland. En je steeds minder hulp nodig hebt. We kijken samen met jou en je contactpersoon van de gemeente wat jouw einddoel kan zijn. En helpen je om dat einddoel te bereiken. Ieders doel is verschillend. Dit kan vrijwilligerswerk zijn op de school van je kind, activiteiten bezoeken in een buurthuis of betaald werk op een werkplek die bij je past. We vinden het vooral belangrijk dat je meedoet in de Nederlandse maatschappij en je snel thuis voelt.

Hoe lang duurt het?

Korte route:

In de korte route ben je in gemiddeld 3 tot 9 maanden bezig met het vinden van een geschikte baan. Als je aan het werk bent, ga je nog steeds naar de taalschool om je inburgeringslessen te volgen. Volg je lessen op B1-niveau, dan kun je ook in de avond naar school als je werkt. Heb je inburgeringslessen in de Z-route, dan moeten we rekening houden met je werkrooster. Uiteindelijk heb je de inburgering afgerond als je het inburgeringsexamen op B1-niveau heb gehaald of als je 800 uren naar school bent geweest en 800 uren hebt geparticipeerd op een werkplek.

 Lange route:

In deze route mag je er wat langer over doen om op de juiste werkplek terecht te komen. Je gaat drie keer in de week naar school en daarnaast ga je 2 of 3 halve dagen stage lopen op een van de werkplekken bij de Diamant-groep. Intussen krijg je begeleiding om zo goed mogelijk door je hele inburgering te lopen. Samen met de gemeente spreken we af op welke werkplek je uiteindelijk terecht komt. Dat kan vrijwilligerswerk zijn maar ook betaald werk of dagbesteding. Na maximaal 24 maanden ben je klaar met je 800 uren inburgeringslessen en 800 participatie-uren of heb je het inburgeringsexamen op B1-niveau behaald.

Voor wie is het?

Voor inburgeraars die in de oriëntatiefase het advies hebben gekregen om de korte of de lange route te volgen. Dit geldt voor inburgeraars in de Z-route en in de B1-route.

Zo kan een dag uit het traject eruit zien...

Zit je in de korte route, dan krijg je vandaag een workshop over solliciteren in Nederland. Dat werkt echt heel anders dan in het land waar je eerst woonde. Je leert over de procedure maar ook hoe je begint met een praatje om het ijs te breken. Je weet hoe je jezelf moet presenteren en wat je wel en niet moet vragen. Vanmiddag gaan jullie met de groep een excursie maken naar een logistiek bedrijf zodat je kunt zien hoe er hier gewerkt wordt.

Een voorbeeld uit de praktijk…

Korte route:

Ibrahim heeft in zijn eigen land gewerkt in een autogarage. Hij weet veel van gereedschap en van reparaties maar is nog niet thuis in de Nederlandse woorden die hij in dit werk moet gebruiken. Ook weet hij zelf niet zo goed hoe hij weer in zijn vak terecht kan komen en hoe er in een Nederlands bedrijf gewerkt wordt. Dankzij de workshops bij Kikmaat weet hij nu dat je niet meteen een vaste baan krijgt en dat je hard moet werken om een goed contract te krijgen. Zijn begeleider regelt een stage voor hem bij een autogarage. Daar kan hij leren hoe hier gewerkt wordt en hij leert meteen Nederlandse woorden als moersleutel en oliepeil. Zijn jobcoach komt op werkbezoek en samen met de chef werkplaats maken ze afspraken over het vervolg van de stage en met welke woorden de komende week gaat oefenen. Als hij hier twee maanden stage heeft gelopen, kan hij parttime komen werken als assistent-monteur. Als hij volgend jaar klaar is met zijn inburgering, wil Ibrahim heel graag een diploma gaan halen als automonteur.

Lange route:

Haile heeft in Eritrea een boerderij gehad en vindt het heerlijk om buiten te werken. Hij doet erg zijn best om de Nederlandse taal te leren maar het kost hem veel tijd om deze taal goed te begrijpen. Naast de inburgeringslessen gaat hij twee keer per week naar de kwekerij om daar met collega’s de planten te verzorgen. Tijdens het werk en in de pauze oefent hij met zijn collega’s nieuwe woorden en kleine zinnen. Aan de begeleider die zijn eigen taal spreekt, legt hij uit dat hij het werk soms moeilijk vindt en dat hij niet zo snel meer is. Daar houden zijn collega’s rekening mee.

Na een paar maanden lukt het Haile om zelf aan zijn baas vrij te vragen omdat hij naar de dokter moet. Zo hoeft zijn begeleider hem niet meer overal mee te helpen.

Uiteindelijk gaat het zo goed met Haile dat hij een contract krijgt waarmee hij voorlopig bij de kwekerij mag blijven werken.