LEMLEM

La Poubelle onderdeel van de Diamant-groep

Inburgeren en meedoen

Klantroute Inburgering

Ben je nieuwkomer in Nederland en moet je naast je inburgeringslessen ook participeren? KikMaat kan je daarbij helpen. In dit traject bieden we jou een passende werkplek met goede begeleiding. Vanuit daar gaan we met jou kijken wat een volgende stap kan zijn en blijven we je begeleiden.

Wat is het?

Ben je net gestart met je inburgering? Haal dan bij KikMaat de participatie-uren voor je inburgering. KikMaat heeft een breed aanbod van werkplekken met goede begeleiding. Een vaste begeleider kijkt met jou wat voor werk bij je past. En zorgt dat dat goed aansluit bij het rooster van je taallessen en de maatschappelijke begeleiding.

Op je werk krijg je een taalbuddy. Dit is een collega, die jou tijdens het werk helpt met de taal. Je kunt bij ons dus de taal oefenen en tegelijk leren hoe het is om in Nederland te werken. Je maakt contact met andere mensen, zowel Nederlandse mensen als andere nieuwkomers. Je begeleider kan jou ook met andere vragen helpen. En kijkt met jou wat vervolgstappen naar dagbesteding, vrijwilligerswerk of betaald werk kunnen zijn.

Wat is het doel?

Het doel is het halen van je inburgering waarvan participatie een verplicht onderdeel is. Doordat je naast je taallessen ook aan de slag gaat op een werkplek, kun je goed oefenen met de taal. En leer je bovendien snel nieuwe mensen kennen.

Je begeleider van KikMaat kijkt naar wat jij kan en past daar de werkplek op aan. Zo zorgen we ervoor dat je je snel thuis voelt in Nederland. En je steeds minder hulp nodig hebt. We kijken samen met jou en je contactpersoon van de gemeente wat jouw einddoel kan zijn. En helpen je om dat einddoel te bereiken. Ieders doel is verschillend. Dit kan vrijwilligerswerk zijn op de school van je kind, activiteiten bezoeken in een buurthuis of betaald werk op een werkplek die bij je past. We vinden het vooral belangrijk dat je meedoet in de Nederlandse maatschappij en je snel thuis voelt.

Hoe lang duurt het?

Dat hangt af van het aantal uur dat je al hebt geparticipeerd voordat je bij KikMaat komt. Samen met jou en je contactpersoon bij de gemeente houden we je uren bij. Zodat je binnen de wettelijke termijn voldoende uren hebt gemaakt, in combinatie met de uren van je taalschool. Gemiddeld werk je, naast je taallessen en de maatschappelijke begeleiding, twee tot drie dagdelen per week op de participatieplek.

Voor wie is het?

Voor nieuwkomers die uit de brede intake het advies z-route of B1-route hebben gekregen.

Zo kan een dag uit het traject eruit zien...

Je werkt nu een maand op je werkplek bij kringloopwinkel La Poubelle. In het atelier maak je van gebruikte materialen nieuwe spullen, zoals tassen. In het begin was het even wennen om naast de inburgeringslessen ook nog drie dagdelen te werken. Dat gaat steeds beter.

Op je werkplek heb je veel contact met je collega’s. Eén collega is je taalbuddy. Daarmee heb je veel contact. Jullie werken samen en ondertussen oefenen jullie met de Nederlandse taal. Op de werkplek is altijd een afdelingsleider. Die helpt je met vragen en legt uit wat je moet doen.

Je begeleider van KikMaat komt regelmatig naar jouw werkplek. Jullie bespreken dan hoe het gaat. En of je nog hulp nodig hebt met andere zaken. Je begeleider komt ook af en toe kijken bij de taalles. Hij overlegt dan met de docent of jouw inburgeringsprogramma goed verloopt.

Een voorbeeld uit de praktijk…

Zainab komt uit Eritrea en woont nu een jaar in Nederland. Sinds kort heeft ze, samen met haar 3 kinderen, een woning in Tilburg gekregen. Zainab heeft bij Refugeeteam een paar maanden workshops gevolgd en is al begonnen aan haar taallessen bij Werkvloertaal. Met haar groep bij Refugeeteam komt ze op een rondleiding bij La Poubelle. De gemeente meldt haar daar aan voor een werkplek bij de afdeling textiel.

Naast de taallessen bij Werkvloertaal werkt Zainab twee keer per week samen met haar taalbuddy. Terwijl ze kleding ophangen, kletsen ze over het weekend en de kinderen. Op vrijdag komt de docent van Werkvloertaal. Op de werkafdeling oefenen ze samen met de woorden die in het werk worden gebruikt. De begeleider van KikMaat komt die ochtend ook langs. Samen vullen ze de papieren in voor de reiskosten. De volgende keer gaan ze praten over plannen voor de toekomst. Zainab wil graag iets in de schoonmaak doen.

In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.