LEMLEM

La Poubelle onderdeel van de Diamant-groep

Groeiwerkplaats La Poubelle

Wil je graag meedoen in de maatschappij? Maar is de eerste stap nog spannend? Mogelijk is een groeiwerkplaats bij La Poubelle iets voor jou. Een groeiwerkplaats kan een tussenstap zijn naar regulier (onbegeleid) vrijwilligerswerk of als opstap naar een (gesubsidieerde) betaalde baan. Er wordt goed gekeken wat er bij jou past. En ontwikkeling staat centraal.

Wat is het?

De groeiwerkplaats van La Poubelle is een werkplek, waarbij we rekening houden met jouw wensen en talenten. Je wordt intensief begeleid. Dat betekent dat je zowel begeleiding op de werkvloer krijgt als individuele begeleiding. Tijdens die begeleiding hebben we aandacht voor eventuele problemen die je hebt op het gebied van financiën, wonen en/of gezondheid. Daarnaast gaan we aan de slag met jouw werknemersvaardigheden. Zoals bijvoorbeeld samenwerken met collega’s, opkomen voor jezelf, initiatief nemen en wat je moet doen als je kind onverwachts ziek wordt en niet naar school kan. Door aan het werk te gaan, doe je ook ritme en routine op.

Er zijn meerdere afdelingen met een groeiwerkplaats op de vestigingen van La Poubelle in Tilburg, Goirle en Rijen:

  • Kringloopwinkel; je staat klanten te woord, maakt ze wegwijs in de winkel, vult de winkelvoorradden aan, sorteert goederen, bedient de kassa en/of houdt de winkel schoon en netjes.
  • Houtwerkplaats; je maakt van het hout van onbruikbare meubels nieuwe producten zoals tafels, kasten, serveerplanken.
  • Fietsenwerkplaats; je demonteert en knapt (oude) fietsen op om deze een tweede leven te geven.
  • Textiel; je controleert binnengekomen kleding, schoenen en accessoires. Je hangt ze op, labelt en prijst de spullen. Daarnaast breng je orde aan op de modeafdeling in de winkel en het magazijn.
  • Elektro; je werkt mee aan duurzame afvalverwerking. Je controleert afgedankte elektronische apparaten. Knapt ze op en maakt ze klaar om in de winkel te verkopen.
  • Kantine; je verzorgt de koffie- en lunchpauze voor je collega’s. En houdt de kantine, kantoren en de toiletgroepen schoon.
  • Sorteerafdeling; je sorteert binnengekomen goederen zoals servies, sieraden, doe het zelf artikelen, boeken en speelgoed. Je controleert ze, maakt ze schoon en prijst de artikelen, zodat deze in de winkel kunnen worden verkocht.
  • Logistiek; als bijrijder bezorg je goederen. En haal je goederen bij mensen thuis of in de andere filialen van La Poubelle op.
  • Creatief atelier VERHIP!; je maakt van restmateriaal weer nieuwe unieke hippe spullen. De oude bekleding van stoelen wordt bijvoorbeeld hergebruikt voor het maken van tassen, lampenkappen of telefoonhoesjes.
Wat is het doel?

Het doel is dat je mee doet in de maatschappij door middel van vrijwilligerswerk. De groeiwerkplaats kan een tussenstap zijn naar regulier (onbegeleid) vrijwilligerswerk of als opstap naar een (gesubsidieerde) betaalde baan. Dit is voor iedereen verschillend. Samen kijken wij wat het beste bij je past.

Hoe lang duurt het?

De duur van een groeiwerkplaats verschilt per persoon. We kijken samen wat voor jou het hoogst haalbare is. Zonder dat er een einddatum is. Je hebt dus de tijd om te ontdekken wat bij je past.

Voor wie is het?

Wil je graag vrijwilligerswerk doen, maar wil je graag wat extra begeleiding? En ben je benieuwd welke stappen jij hierin kan zetten? Dan is de groeiwerkplaats wat voor jou! Vraag bij jouw contactpersoon van de gemeente of UWV wat de mogelijkheden zijn.

Zo kan een dag uit het traject eruit zien...

Vorige week heb je een intakegesprek gehad bij La Poubelle met je persoonlijk begeleider. In dit gesprek heb je verteld wat je graag zou willen. Wat je moeilijk vindt. En waar rekening mee moet worden gehouden. Best moeilijk om dat te vertellen, maar ook fijn dat er naar je wordt geluisterd.

Je hebt een rondleiding bij La Poubelle gehad. Dat was leuk. Wat zijn er veel verschillende werkplekken. Daar had je geen idee van. Je hebt ervoor gekozen om bij de afdeling textiel te gaan werken. Je kon meteen kennismaken met de werkbegeleider van die afdeling. En er zijn afspraken gemaakt hoeveel dagdelen je gaat werken. Je kunt vandaag al starten, spannend.

Je werkdag begint om 8.30 uur, maar je komt graag eerder zodat je nog even een kopje koffie kan drinken. Om 8.30 uur loopt iedereen naar de afdeling. De werkbegeleider vertelt waarmee je kunt starten en met wie je die ochtend samenwerkt. Later in de ochtend heb je een gesprek met je persoonlijke begeleidster van La Poubelle. Zij helpt je met het aanmelden bij schuldhulpverlening. Na het gesprek is het al weer middagpauze. Je gaat met je met je collega’s naar de kantine, waar de gratis lunch al klaar staat.

Een voorbeeld uit de praktijk…

Karel heeft het nodige meegemaakt in zijn leven. Door zijn contactpersoon van de gemeente is hij aangemeld voor een groeiwerkplaats bij La Poubelle. Het doel is om daarmee zijn leven weer op de rit te krijgen. Dat is gelukt!

Toen Karel bij La Poubelle werkte, zorgde hij samen met zijn collega’s voor de inname van tweedehands spullen. Na de inname sorteerden ze de spullen. In het begin moest Karel erg wennen. Het ging met vallen en opstaan. Maar Karel had het naar zijn zin en wilde dat niet kwijt. Naast het werk had Karel elke week gesprekken met zijn persoonlijke begeleidster van La Poubelle. Zij dacht met hem mee over de stappen die hij kon zetten om zijn problemen aan te pakken. Zo is hij met Schuldhulpverlening aan de slag gegaan om zijn financiële problemen op te lossen.

De groeiwerkplaats gaf Karel structuur en invulling. Hij hoorde weer ergens bij. Karel ging steeds meer uren werken. Zijn problemen kreeg hij onder controle en op het werk ging het ook steeds beter. In overleg met de gemeente is Karel aangemeld voor een vervolgtraject naar werk bij KikMaat. Uiteindelijk is het hem gelukt om een betaalde baan te krijgen en te behouden.

“Bij La Poubelle kreeg ik weer structuur en merkte ik hoe leuk het is om collega’s te hebben. Er werd rekening gehouden met mijn persoonlijke situatie. De werkleiding en mijn persoonlijk begeleidster hebben altijd tijd voor een gesprek. Dat had ik af en toe ook nodig. Net als die schop onder mijn kont. Zonder deze groeiwerkplaats was de kans best groot dat ik weer was teruggevallen in mijn oude patroon. Zij hebben mij goed voorbereid op de betaalde baan die ik nu heb.”

In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.