IAN

De Schoonmaak Coöperatie

De laatste stappen voordat je betaald gaat werken

Wil je graag aan het werk of weer naar school, maar merk je dat je eerst nog wat kleine hobbels hebt te nemen? Welke hobbels dat zijn, is voor elke persoon verschillend. De ene persoon wil beter voor zichzelf op komen. De ander wil hulp bij succesvol solliciteren. Of wil ontdekken welk werk of welke opleiding het beste bij hem past.

In dit traject bepaal je samen met jouw begeleider waar je aan gaat werken. Daarna ga je samen op zoek naar een betaalde werkplek of een geschikte opleiding.

Wat is het?

In dit traject kijk je samen met je begeleider wat je nodig hebt om de stap naar werk of opleiding te zetten. En hoe je begeleider je hierbij het beste kan helpen. Denk hierbij aan:

  • Loopbaancoaching;
  • Een training om beter op te komen voor jezelf;
  • Een training om beter te kunnen solliciteren.

Naast de gesprekken met je begeleider ga je aan de slag op een ontwikkelplek. Dit is een tijdelijke werkplek, die wij voor je regelen. Uiteraard in de richting die jij graag wilt. Hierdoor wen je weer aan het werkritme en doe je werkervaring op. Ook helpt het je in je zoektocht naar een betaalde baan. Pas door te doen, ontdek je vaak wat echt bij je past. Je spreekt met je begeleider af voor hoeveel uren je per week aan de slag gaat.
Daarnaast kun je via de computer verschillende extra trainingen volgen. Daarmee verbeter je jouw competenties (iets waar je goed in bent).

Als je klaar bent voor werk, brengen we jou in contact met werkgevers. En helpen we je bij je sollicitatie.

Alles is op maat en in overleg met jou!

Wat is het doel?

Na dit traject ben je er helemaal klaar voor om (weer) in een betaalde baan aan de slag te gaan of een opleiding te gaan volgen!

Hoe lang duurt het?

Het traject duurt gemiddeld zes maanden. Je hebt elke twee weken ongeveer anderhalf uur contact met je begeleider. En je bent 8 tot 24 uur per week actief op een werkplek. Als je een training volgt, houden we rekening met de uren die je werkt.

Voor wie is het?

Ben je er (bijna) klaar voor om weer aan de slag te gaan? Maar kun je wat extra hulp goed gebruiken? En denk je dat een tijdelijke werkplek je helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen en weer in het werkritme te komen? Dan past dit traject bij jou!

Zo kan een dag uit het traject eruit zien...

Je gaat deze ochtend al op tijd naar je ontwikkelplek. Om 08:00 uur begin je. Je went weer aan het normale dag- en nachtritme en aan vroeg opstaan. Je hebt veel mensen leren kennen op deze werkplek en je voelt je steeds beter. Aan het einde van de ochtend heb je een evaluatiegesprek en komt je begeleider van KikMaat langs om te bespreken hoe alles verloopt.
Je collega’s op je ontwikkelplek zijn erg tevreden en je krijgt complimenten. Je begeleider vertelt je dat je volgende week een sollicitatietraining kunt volgen. Én ze heeft een leuke vacature voor je gezien! Als je in de middag thuis komt, heb je een mailtje ontvangen met de vacature. Je spreekt af met je begeleider dat jullie samen een motivatiebrief gaan maken. Spannend of je de baan krijgt!

Een voorbeeld uit de praktijk…

Dennis vindt het lastig om werk te vinden. Als hij werk heeft, stopt het elke keer weer snel. Het is niet duidelijk waar dat door komt.
Via KikMaat gaat Dennis stage lopen. Door de goede begeleiding op de werkvloer, komen we erachter dat Dennis moeite heeft met wisselende opdrachten. Hij vindt het lastig om elke keer opnieuw te wennen aan een taak. De werkbegeleiding helpt Dennis om meer structuur in zijn werk te krijgen. Daardoor gaat het werktempo van Dennis omhoog.
Omdat Dennis nu weet waar hij hulp bij nodig heeft, heeft hij meer zelfvertrouwen gekregen. Sinds de sollicitatietrainingen die hij bij KikMaat heeft gevolgd, weet hij beter hoe hij zijn motivatie kan uitleggen. Hoe hij vertelt waar hij goed in is. En waar hij moeite mee heeft. Dit heeft ervoor gezorgd dat Dennis nu een betaalde baan heeft, op een plek waar ze rekening met hem houden.

De naam van de persoon in dit voorbeeld is vanwege privacy-redenen aangepast.