MARGOT

Fietsbeheer onderdeel van de Diamant-groep

De basis van je leven beter op orde

Klantroute Participatie

Zou je iets buiten je huis willen doen, maar weet je niet goed wat? Of heb je problemen waar je hulp bij nodig hebt, voordat je weer een stap kunt zetten? Heb je weinig sociale contacten? Of wil je graag meer zelfvertrouwen? Dan is dit een goed traject voor jou!

Samen met jouw begeleider maak je een plan om de basis van je leven verder op te bouwen. Zo kun je vanuit een stabiele situatie weer stappen zetten. Bijvoorbeeld richting vrijwilligerswerk, dagbesteding, stage of betaald werk.

Wat is het?

Dit traject helpt jou om de basis van je leven weer op orde te krijgen. Zodat je vanuit een stabiele situatie stappen kunt zetten. Bijvoorbeeld richting vrijwilligerswerk, dagbesteding, stage, betaald werk of een opleiding. Je krijgt een gesprek met je vaste begeleider bij KikMaat. Samen bekijken jullie wat er bij jou past. En wat er nodig is om jouw doelen te halen.

Er is veel mogelijk bij KikMaat. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan op een ontwikkelplek. Dit is een tijdelijke werkplek om werkervaring op te doen en weer terug te komen in het arbeidsproces. Deze werkplekken zijn er in allerlei richtingen. Er is dus altijd wel iets dat bij je past.

De stap naar een ontwikkelplek kan nog te groot zijn. Bijvoorbeeld als het thuis niet goed loopt. Of als je niet lekker in je vel zit. Hier gaan we dan eerst aan werken. Er zijn verschillende trainingen die kunnen helpen. Bijvoorbeeld een training waarin je leert om beter voor jezelf op te komen.

Alles wat we doen gaat in overleg met jou. We beginnen met het vaststellen van jouw doelen. En het bepalen van de acties die nodig zijn om jouw doelen te halen. Bijvoorbeeld hoeveel uren jij op een ontwikkelplek aan de slag gaat. Of welke trainingen je gaat doen.

Elke week heb je een gesprek, van ongeveer een uur, met je begeleider.

Wat is het doel?

Jezelf ontwikkelen en (weer) in beweging komen. Aan het eind van het traject heb je de juiste stappen vooruit gezet.

Hoe lang duurt het?

Dit traject duurt ongeveer zes maanden. Iedere week heb je contact met je begeleider. En ben je tussen de 8 en 24 uur per week op een ontwikkelplek of bezig met een training. De uren op een ontwikkelplek kunnen steeds verder worden opgebouwd. Dit hangt af van de situatie en mogelijkheden.

Voor wie is het?

Soms is het lang geleden, dat je hebt gewerkt. Misschien heeft je motivatie of je vertrouwen een deuk opgelopen. Of heb je gezondheidsklachten. Misschien is je sociale netwerk heel klein of zijn er geldproblemen. Herken je je hierin? KikMaat helpt je graag. Zodat je basis goed op orde is om de volgende stap in jouw leven te kunnen zetten.

Zo kan een dag uit het traject eruit zien...

Deze ochtend heb je een afspraak bij Schuldhulpverlening. Je hebt deze afspraak met je begeleider goed voorbereid. Samen maken jullie een overzicht van de schulden en horen jullie welke oplossingen er zijn. Mooi, dat geeft meer rust. Mogelijk durf je nu weer de brievenbus te openen zonder stress.

Je gaat vanmiddag samen met je begeleider kennismaken op een ontwikkelplek bij een kringloopwinkel. Je bent hier enthousiast over en kan volgende week al starten met een paar middagen in de week. Je begint in de middag, omdat het soms nog lastig is om vroeg op te staan. Op deze manier kan je weer wennen om ergens naar toe te gaan, ritme op te bouwen en nieuwe mensen te leren kennen.

Je ervaart hier hoe het is om op een drukke plek te werken. En hoe het gaat met contact maken. We kunnen nu ook testen hoe lang je kan staan, voordat je even moet zitten.

Als je thuis komt van het kennismakingsgesprek, ontvang je bericht dat je mag starten met gesprekken bij een psycholoog. Fijn dat je hier nog genoeg tijd voor hebt naast jouw ontwikkelplek. In de avond zit je met een glimlach weer op de bank. Je voelt je voldaan. De eerste stappen zijn gezet.

Een voorbeeld uit de praktijk…

Suzan is een alleenstaande moeder en wil graag een goed voorbeeld zijn voor haar kinderen. Het is voor haar alleen nog lastig om haar handen vrij te maken en dingen in gang te zetten. Er zijn geen mensen op wie ze kan terugvallen, omdat ze weinig vertrouwen heeft in anderen. Iedere dag is ze druk met de kinderen. Ze wil graag verandering, maar ze vindt het best spannend om zelf de stappen te gaan zetten. Ze weet ook eigenlijk niet zo goed hoe ze het allemaal moet aanpakken.

Tijdens het traject is de kinderopvang opgestart. Suzan wist in haar eentje niet goed hoe ze hieraan moest beginnen. Haar begeleider van KikMaat heeft haar op weg geholpen. Zo kon Suzan starten op een ontwikkelplek in de uren dat haar kinderen naar de opvang gingen. Ook heeft ze trainingen gevolgd om meer zelfvertrouwen te krijgen. Doordat ze nu beter in haar vel zit, durft ze zich ook weer meer open te stellen naar anderen.

Ze voelt zich niet meer zo alleen en is een stuk minder onzeker. Ze heeft nu meer contacten en durft om hulp te vragen. Suzan staat aan het eind van het traject steviger in haar schoenen. Ze heeft een goede basis om te gaan solliciteren naar betaald werk.

In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.