SANURA

Coachingstraject

De basis van je leven beter op orde voor jongeren

Klantroute Participatie voor jongeren

Ben je jonger dan 28 jaar? Is het voor jou lastig om weer naar school te gaan of te gaan werken? Maar wil je dit wel graag? Dan past dit traject bij jou. Jouw begeleider helpt jou om je doelen te behalen en jouw zaken op orde te krijgen. Je kunt hierdoor een volgende stap maken naar (vrijwilligers)werk, school, of dagbesteding.

Wat is het?

Dit traject helpt om (weer) de eerste stappen te zetten naar werk, school of andere dagbesteding. Je krijgt een begeleider met wie je gesprekken voert. Samen bespreken jullie jouw mogelijkheden en doelen. Je spreekt af welke acties jij gaat ondernemen en waar jouw begeleider jou mee kan helpen.

Daarnaast kun je beginnen op een ontwikkelplek. Dit is een tijdelijke werkplek om werkervaring op te doen. En om te ontdekken wat bij jou past en wat je nog wilt leren. Deze werkplekken zijn er in allerlei richtingen. Samen met je begeleider kijk je wat bij jou past. Afspraken over je ontwikkelplek zet je in je actieplan. Hier zet je in wat je nog meer gaat doen. Bijvoorbeeld:

  • Korte stages
  • Bedrijven bezoeken
  • Dagen van scholen bezoeken
  • Onderzoeken wat jouw mogelijkheden zijn om weer naar school te gaan of een opleiding te volgen
  • Coaching en cOpenounseling: leer bijvoorbeeld hoe je voor jezelf op kunt komen of je grenzen kunt stellen
  • Loopbaanbegeleiding: samen met een begeleider bekijk je wat je loopbaanwensen zijn, welke mogelijkheden jij hebt en hoe je dit kunt bereiken
  • Online modules: over verschillende onderwerpen hebben we online modules, waarmee je je verder kan ontwikkelen. Bijvoorbeeld over een gezond dag-nachtritme of solliciteren
  • Games: door het spelen van speciale games krijg je inzicht in jouw talenten

De activiteiten helpen jou meer zelfvertrouwen te krijgen. Je krijgt weer zin om stappen vooruit te zetten. Uiteindelijk wordt school, werk, vrijwilligerswerk of andere dagbesteding die volgende stap. Samen werken we daaraan en helpen we jou bij de dingen die je in de weg staan.

Wat is het doel?

Jezelf ontwikkelen en (weer) in beweging komen. Alles gaat in overleg. We kijken wat past bij jouw situatie.

Hoe lang duurt het?

Het traject duurt gemiddeld zes maanden. Elke week spreek je jouw begeleider.

De start bij een ontwikkelplek begint meestal met twee halve dagen. Dit kun je opbouwen tot maximaal 24 uur per week.

Je begeleider bekijkt wat mogelijk is en samen met jou wordt het aantal uren rustig opgebouwd. Volg je een training? Dan ben je daar soms twee of drie dagdelen per week mee bezig. Dit kan naast of in plaats van de uren op je ontwikkelplek zijn.

Voor wie is het?

Voor mensen jonger dan 28 jaar, die hulp kunnen gebruiken om de stap naar school, werk, vrijwilligerswerk of dagbesteding te maken.

Zo kan een dag uit het traject eruit zien...

Je kunt vandaag een beetje uitslapen. Je hebt aan het eind van de ochtend een afspraak met je begeleider. Jullie hebben deze keer in het wijkcentrum afgesproken. Dat is dicht bij je huis en je bent er wel vaker geweest. Samen maken jullie een plan. Jullie bepalen hoe je je administratie op orde krijgt. En hoe je meer ritme in je dag kunt brengen.

Jullie spreken af samen te gaan kijken bij een aantal ontwikkelplekken waar je stage kunt lopen. In de middag volg je thuis, op je mobiele telefoon, een e-learning module over sport en bewegen. Je wilt namelijk graag fitter worden. Net als je wilt beginnen met wat oefeningen via YouTube, belt jouw begeleider. Die vertelt je dat je kunt starten op de ontwikkelplek van jouw keuze. Leuk, maar ook spannend. Je gaat volgende week starten met drie middagen. Je kunt dus wel rustig wennen.

Een voorbeeld uit de praktijk…

Bart heeft veel meegemaakt. Hij wil graag een ‘normaal’ leven leiden. Door de problemen die hij heeft, heeft hij weinig zelfvertrouwen. Hij heeft geen vertrouwen meer in zijn toekomst. Hij voelt zich onbegrepen. Als Bart start met het traject, heeft hij elke week gesprekken met zijn begeleider. Het klikt en hij voelt zich op zijn gemak. Zijn begeleider toont interesse in hem en denkt met hem mee. Hierdoor stelt Bart zich meer open en vertelt hij meer over wat hem dwars zit, waar hij tegenop ziet maar ook wat zijn grote dromen en wensen zijn. Zijn begeleider helpt hem om dingen aan te pakken en positiever te zijn.

Bart zijn begeleider helpt hem met praktische dingen, zoals afspraken regelen of een lastig telefoontje. Zijn begeleider heeft het volste vertrouwen in hem en moedigt hem aan. Bart gaat stage lopen op een ontwikkelplek. Hier is ook een werkbegeleider, bij wie Bart altijd terecht kan als hij vragen of moeilijkheden heeft. Door deze ervaringen en het vertrouwen dat hij zelf ook steeds meer krijgt, gaat het steeds beter met hem. Na deze stage van een half jaar kan Bart aan de slag in een betaalde baan.

 

In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.