MIRIAN

Bedrijfsrestaurant Diamant-groep

Beschut Werk

Wil je graag een betaalde baan? Maar merk je dat je veel begeleiding nodig hebt om het werk uit te kunnen voeren? Dan is een baan in een beschutte werkomgeving mogelijk iets voor jou.

Wat is het?

Een beschutte werkplek is een speciale baan voor mensen die veel begeleiding nodig hebben. En voor wie het werk en de werkomgeving aangepast moeten worden. Voor een beschutte werkplek heb je een indicatie nodig. Deze kun je aanvragen bij het UWV. Je krijgt deze indicatie als er verwacht wordt dat je (voorlopig) niet bij een gewone werkgever aan de slag kunt.

We hebben beschutte werkplekken:

  • In de productie;
  • bij de Kwekerij & Stekbedrijf;
  • binnen Kringloopbedrijf La Poubelle (diverse functies: van ontvangst goederen, werkplaatsmedewerker, sorteermedeweker tot winkelmedewerker);
  • binnen groenonderhoud;
  • binnen de schoonmaak.

Zelfs bij reguliere werkgevers zijn er mogelijkheden om een beschutte werkplek te creëren. Als een werkgever hiervoor open staat, bespreken we met de werkgever waar de werkplek aan moet voldoen en welke aanpassingen er nodig zijn om de werkplek geschikt te maken. Naast de intensieve begeleiding door de werkgever, krijg je ook altijd begeleiding van een jobcoach van KikMaat.

Wat is het doel?

Het doel van een beschutte werkplek is een betaalde baan in een beschutte omgeving. We kijken altijd waar je je nog in kunt ontwikkelen.

Als je steeds minder begeleiding nodig hebt, kijken we samen met jou naar een andere werkplek. Een werkplek waar minder begeleiding is en je zelfstandiger werkt. Maar we vinden het vooral belangrijk dat je een baan hebt waar je met plezier naar toe gaat. Waar je trots op kunt zijn. En waarmee je je eigen inkomen verdient.

Hoe lang duurt het?

Als je aangemeld bent door jouw contactpersoon van de gemeente, word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek bespreken we waarom je zin hebt om aan het werk te gaan. En welk werk bij je past. Als zowel jij als wij enthousiast zijn, spreken we af waar je gaat starten. Wanneer je gaat starten. Voor hoeveel uren. En op welke dagen. Je krijgt gelijk een betaalde arbeidsovereenkomst. Dat is een contract tussen jou en je werkgever.

We starten met twee contracten van ieder zes maanden. Als iedereen tevreden is, krijg je daarna een vast contract.

Voor wie is het?

Een beschutte werkplek is geschikt als je niet in een reguliere baan kunt werken. Ook niet met extra begeleiding en ondersteuning. Om een beschutte werkplek te krijgen, moet je een aanvraag doen bij het UWV. Als zij verwachten dat je (voorlopig) niet bij een gewone werkgever aan de slag kunt, krijg je toestemming. Ze noemen dat een indicatie beschut werk. Je ambulant begeleider, contactpersoon van de gemeente of het UWV kan je helpen bij je aanvraag.

Zo kan een dag uit het traject eruit zien...

Je hebt een indicatie beschut werk gekregen en bent aangemeld bij KikMaat. Je krijgt een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. In het gesprek krijg je veel uitleg en bespreken jullie waar je zou kunnen werken.

Tijdens het gesprek besluiten jullie dat een werkplek bij Productie goed zou passen. Het is namelijk belangrijk voor je dat tijdens het werk af en toe kan zitten. Dat kan bij Productie.

Daarna wordt bij Productie bekeken welke afdeling bij je past en wie je leidinggevende wordt. Door hem of haar word je uitgenodigd voor een gesprek. Daarin bepalen jullie samen wanneer je gaat starten en voor hoeveel uur. Als je start, krijg je meteen een contract. En aan het eind van de maand je eerste salaris.

Je start voor drie dagen per week. Je kunt volgende week al beginnen.

Je eerste week verloopt goed. Er is veel begeleiding aanwezig, die je uitlegt hoe je je werk moet doen. Maar ook collega’s helpen je graag en zijn aardig. Je hebt het vertrouwen, dat je je hier snel thuis gaat voelen. Je bent trots op je baan. En hoopt hier nog lange tijd te blijven werken.

Een voorbeeld uit de praktijk…

Joeri houdt ervan om hard te werken. Hij heeft al eens eerder bij een bedrijf gewerkt. Daar ontdekte hij, dat hij meer begeleiding nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen. Voor Joeri is het belangrijk dat iemand hem duidelijk en vaak uitlegt wat hij moet doen. Joeri raakt overprikkeld als het werk te druk is of teveel mensen wat aan hem vragen. Hij weet niet altijd goed hoe hij zijn hoofd rustig kan houden. Als zijn hoofd te vol zit, kan hij niet meer goed werken.

Joeri werkt op een afdeling bij Productie. De afdelingsleider legt iedere ochtend rustig en duidelijk uit wat er moet gebeuren. Ook ziet de afdelingsleider wanneer iets te veel is voor Joeri. Of Joeri geeft dat zelf aan. Hij voelt zich bij zijn afdelingsleider veilig genoeg om dit te doen. Samen hebben ze dan een gesprek, waarna Joeri weer rustig verder kan werken.

De collega’s waar Joeri mee werkt, vinden dit niet raar. Iedereen op de afdeling kan zichzelf zijn en krijgt de begeleiding die nodig is. Zodat ze samen hard kunnen werken. En iedereen aan het eind van de dag tevreden naar huis gaat.

In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.