RAMANO

La Poubelle

Arbeidsmatige Dagbesteding

Werk geeft voldoening, trots en zelfvertrouwen. Maar voor sommige mensen is een werkplek bij een werkgever (nog) niet haalbaar. Ben je op zoek naar een zinvolle arbeidsmatige dagbesteding midden in de maatschappij?

Wat is het?
Wij hebben werkplekken voor arbeidsmatige dagbesteding bij Kringloopbedrijf La Poubelle, Dierenopvang Hart van Brabant, de Kwekerij & Stekbedrijf van Groen Xtra en binnen Productie. Er zijn veel verschillende functies en mogelijkheden. Wij vinden het belangrijk om te kijken naar wat je wel kan in plaats van wat je niet zou kunnen. Je kunt bij ons oefenen met dingen die je moeilijk vindt op het werk zoals samenwerken, voor jezelf opkomen of op tijd komen. Dit doen we door het bieden van intensieve begeleiding op de werkvloer. Via je gemeente of een zorginstelling kun je aangemeld worden voor arbeidsmatige dagbesteding. Als je aangemeld bent, word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek wordt besproken op welke werkplek jij wil gaan werken. Het aantal dagdelen dat je komt (van één tot tien dagdelen per week). En uiteraard de begeleiding die je nodig hebt. Bij het kennismakingsgesprek mag je natuurlijk een eigen begeleider meebrengen.
Wat is het doel?

Arbeidsmatige dagbesteding helpt je om meer ritme te krijgen in je dagelijkse leven. Omdat je aan het werk bent en contact hebt met collega’s, doe je weer mee in de maatschappij. Je zult merken dat dit een goed gevoel geeft. Je kunt trots zijn op het werk dat je doet.

Je kunt ontdekken waar je goed in bent en je kunt nieuwe dingen gaan leren. Iets waarvan je misschien nooit had gedacht dat je dat zou kunnen. Tijdens het werken kijken we samen wat er mogelijk is voor jou op het gebied van werk, nu of in de toekomst.

Hoe lang duurt het?

Arbeidsmatige dagbesteding kan zowel tijdelijk als blijvend zijn. Dit is afhankelijk van de indicatie die is gegeven door de gemeente. Er wordt altijd gekeken naar jouw hoogst haalbare doel. Het kan zijn dat arbeidsmatige dagbesteding een tussenstap is naar een (gesubsidieerde) betaalde baan.

Voor wie is het?

Arbeidsmatige dagbesteding is bedoeld voor jou wanneer je (nog) niet bij een reguliere werkgever kunt werken maar het voor jou wel belangrijk is om activiteiten te doen in een werksetting. Je moet daarvoor wel een WLZ-indicatie hebben. Deze kun je aanvragen bij het zorgkantoor.

 

Zo kan een dag uit het traject eruit zien...

Je hebt een indicatie dagbesteding gekregen en bent aangemeld bij KikMaat. Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek wordt besproken welke werkplekken er zijn. Wat je interesses zijn. Het aantal dagdelen dat je komt (dit is afhankelijk van je indicatie). En natuurlijk de begeleiding die je nodig hebt.

Je hebt je begeleider van Amarant en je moeder meegenomen. Zij kennen je goed en je voelt je op je gemak als zij erbij zijn. Je kiest voor een werkplek bij productie. Het lijkt je namelijk leuk om spullen in te pakken. Je start met 2 middagen in de week.

Je eerste week verloopt goed. Er is veel begeleiding aanwezig, die je uitlegt hoe je je werk moet doen. Maar ook collega’s helpen je graag en zijn aardig. Je hebt het vertrouwen, dat je je hier snel thuis gaat voelen.

Een voorbeeld uit de praktijk…

Esmee heeft een licht verstandelijke beperking en zat op speciaal onderwijs. Toen ze 17 jaar oud was, kwam ze stage lopen bij La Poubelle in Tilburg. Ze sorteerde kleding op de textielafdeling. Toen ze 18 werd, is er arbeidsmatige dagbesteding voor Esmee aangevraagd. Daar is toestemming voor gegeven, omdat een betaalde baan niet haalbaar was voor Esmee. En het ook niet goed was om de hele dag thuis niks te doen.

Contacten leggen vond Esmee erg ingewikkeld. Daarom zonderde ze zich regelmatig af. Maar de ouders van Esmee zagen haar een positieve verandering doormaken. Esmee was thuis steeds vrolijker en bloeide helemaal op. Ze vertelde trots over haar werk bij La Poubelle. En ze sprak soms in het weekend af met twee collega’s om samen leuke dingen te doen.

Op het werk kwam Esmee ook steeds beter tot haar recht. Ze kwam steeds meer uren werken. Het was voor haar belangrijk dat ze op haar werkplek professionele begeleiding kreeg. Iemand op wie ze kon terugvallen. En van wie ze duidelijke opdrachten kreeg.
Omdat het zo goed ging, heeft haar persoonlijke begeleidster een aanvraag beschut werk gedaan. Uiteraard na overleg met Esmee en haar ouders. Esmee werkt nu op een beschutte werkplek voor 30 uur per week. Vol trots verdient ze haar eigen inkomen.

“Ik vind het een geweldige werkplek. Ik mag afwisselende dingen doen en werk met leuke mensen. Als ik iets niet af krijg, mag het blijven liggen tot morgen. Als ik hier niet zou werken, zou ik de hele dag alleen maar thuis zitten en zouden de muren op me af komen. Ze zien me hier als volwaardig.”

In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.