LEMLEM

La Poubelle onderdeel van de Diamant-groep

Stage VSO/PRO

Heb je een leerling die vanuit het voortgezet onderwijs of het praktijkonderwijs een stageplek zoekt om werkervaring op te doen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden die KikMaat biedt. Tijdens een stage kan de klant bij ons veel leren en krijgt hij/zij passende begeleiding.

Wat is het?

Bij al onze bedrijfsonderdelen bieden wij stagewerkplekken voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs. De leidinggevenden van de werkplekken zorgen voor goede begeleiding.

Wat is het doel?

Door middel van een stage onder gespecialiseerde werkbegeleiding, kunnen kwetsbare jongeren die onderwijs volgen binnen een VSO of het Praktijkonderwijs (PRO), werkervaring opdoen bij onze bedrijfsonderdelen.

Hoe lang duurt het?

In overleg wordt een periode afgesproken, maar de stage kan het hele schooljaar ingezet worden.

Voor wie is het?

Een stage bij onze bedrijfsonderdelen is bedoeld voor leerlingen die onderwijs volgen binnen een VSO of Praktijkonderwijs. Na aanmelding wordt in overleg bepaald welke werkplek geschikt is voor de stage – daarbij is zeker ruimte voor het wensberoep van de leerling. Nog belangrijker is dat de leerling zich bewust is, of wordt, van de reële arbeidsmogelijkheden.

Een dag uit het traject…

Nadat je als stagebegeleider je scholier hebt aangemeld bij KikMaat worden jullie samen uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek wordt besproken welke werkplekken er zijn. Er wordt met de scholier besproken wat zijn interesses zijn, hoeveel uur hij of zij kan werken en welke begeleiding er nodig is. Er wordt samen een werkplek uitgekozen en een startmoment afgesproken.

Je scholier heeft tijdens zijn of haar stage contact met collega’s en zijn begeleider op de werkvloer. De begeleider legt hem of haar uit hoe het werk het beste gedaan kan worden. Maar ook hoe het gaat, wat moeilijk is en wat goed gaat. Op de begeleider kan teruggevallen worden en er mogen fouten gemaakt worden waar weer van geleerd kan worden.

Er is intensief contact met jou als stagebegeleider.

Een voorbeeld uit de praktijk…

Ivo zit in het laatste schooljaar en mag meerdere dagen stage gaan lopen. Hij heeft met zijn docent al gesproken over een stage bij een van de bedrijfsonderdelen van de Diamant-groep, omdat hij na school waarschijnlijk een indicatie beschut werk krijgt. Als hij daar nu stage gaat lopen, kan hij daarna meteen aan het werk op een plek die hij leuk vindt. Ivo weet nog niet zo goed wat hij precies wil. Ook zijn ouders weten het niet.

Ivo is door zijn school aangemeld bij KikMaat. Hij wordt samen met zijn ouders en de stagedocent uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Er wordt besproken wat Ivo leuk en minder leuk vindt. Hij vertelt dat hij de schoonmaak niet echt leuk vindt, omdat hij niet alleen maar wc’s wil poetsen. We vertellen wat er nog meer mogelijk is binnen De Schoonmaak Coöperatie en hoe een dag eruit ziet.

Ivo geeft aan dat hij graag in kleine groep werkt en structuur belangrijk voor hem is. De Schoonmaak Coöperatie werkt op leuke plekken zoals scholen en het gemeentehuis. We spreken af dat Ivo het eens gaat proberen. Al snel blijkt dat Ivo het erg naar zijn zin heeft. Tijdens zijn stage wordt ook duidelijk dat goede en extra begeleiding belangrijk zijn voor Ivo. De school gaat samen met hem een beschut indicatie aanvragen. Wanneer de stage klaar is, is de indicatie beschut werk rond. Het bevalt Ivo erg goed in de schoonmaak. Hij kijkt ernaar uit om na de zomervakantie te gaan werken en een eigen salaris te verdienen.

In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.

Bekijk hier alle werkplekken van KikMaat