LEMLEM
La Poubelle onderdeel van de Diamant-groep
Groeiwerkplaatsen La Poubelle
Wil je klant graag meedoen in de maatschappij, maar is de eerste stap te spannend en daarmee te groot? Dan is een groeiwerkplaats bij La Poubelle mogelijk voor hem/haar. Een groeiwerkplaats kan een tussenstap zijn naar regulier (onbegeleid) vrijwilligerswerk of als opstap naar een (gesubsidieerde) betaalde baan. Er wordt goed gekeken wat er bij de klant past, zijn/haar ontwikkeling staat centraal.
Wat is het?
Klanten met een achterstand tot de arbeidsmarkt kunnen deelnemen aan een echt arbeidsproces. Het accent ligt op het aanbieden van een passende werkplek. Hierbij wordt rekening gehouden met de wensen en talenten van de klant. Tevens is er aandacht voor het verminderen of wegnemen van problemen op de leefgebieden, het aanleren van werknemersvaardigheden en het opbouwen van arbeidsritme gericht op sociale stijging. Dit middels intensieve begeleiding op de werkvloer en door individuele begeleiding op de leefgebieden.
Via een groeiwerkplaats kan de klant met (gecompliceerde) problematiek die nog niet in staat is om in (betaald of onbetaald) werk te participeren, in een passende en veilige werkomgeving wennen aan een werkstructuur en een zinvolle tijdsbesteding.
Er zijn meerdere afdelingen met een groeiwerkplaats op de vestigingen van La Poubelle in Tilburg, Goirle en Rijen:
- Kringloopwinkel: klanten staan klanten te woord, maken ze wegwijs in de winkel, vullen de winkelvoorraden aan, sorteren goederen, bedienen de kassa en/of houden de winkel schoon en netjes.
- Houtwerkplaats: van het hout van onbruikbare meubels maken klanten nieuwe producten zoals tafels, kasten en serveerplanken.
- Fietsenwerkplaats: (oude) fietsen worden gedemonteerd en opgeknapt om deze een tweede leven te geven.
- Textiel: binnengekomen kleding, schoenen en accessoires worden gecontroleerd, opgehaald, gelabeld en geprijsd. Daarnaast brengen klanten orde aan op de modeafdeling, in de winkel en het magazijn.
- Elektro: klanten controleren afgedankte elektronische apparaten, knappen ze op en maken ze klaar om in de winkel te verkopen.
- Kantine: klanten verzorgen de koffie- en lunchpauze voor hun collega’s. En houden de kantine, kantoren en de toiletgroepen schoon.
- Sorteerafdeling: binnengekomen goederen zoals servies, sieraden, doe-het-zelf artikelen, boeken en speelgoed worden hier gesorteerd. En vervolgens gecontroleerd, schoongemaakt en geprijsd, zodat deze in de winkel kunnen worden verkocht.
- Logistiek: als bijrijder bezorgen klanten goederen. En halen goederen bij mensen thuis of in de andere filialen van La Poubelle op.
- Creatief atelier VERHIP!: van restmateriaal worden weer nieuwe unieke hippe spullen gemaakt. De oude bekleding van stoelen wordt bijvoorbeeld hergebruikt voor het maken van tassen, lampenkappen of telefoonhoesjes.
Wat is het doel?
Bevorderen van de maatschappelijke participatie en tevens stimuleren dat de klanten duurzaam actief blijven, zodat iedereen kan meedoen in de samenleving via werk. Dit alles kan als tussenstap dienen naar regulier (onbegeleid) vrijwilligerswerk of zelfs als opstap naar een (gesubsidieerde) betaalde baan.
Hoe lang duurt het?
De duur van een groeiwerkplaats is afhankelijk van het ontwikkelpotentieel. Er zit geen einddatum aan. Wel wordt er altijd gekeken naar het hoogst haalbare doel van de klant en kan het zijn dat een groeiwerkplaats dient als een tussenstap naar regulier (onbegeleid) vrijwilligerswerk of zelfs als opstap naar een (gesubsidieerde) betaalde baan.
Voor wie is het?
Voor klanten die vanwege een lichamelijke, verstandelijke, sociale of psychische beperking (nog) niet in staat zijn om via regulier vrijwilligerswerk actief mee te doen. De klant kan functioneren, maar is aangewezen op professionele ondersteuning en begeleiding op de werkplek.
Het gaat om klanten die (nog) niet zelfredzaam zijn en op dit moment ook (nog) niet bemiddelbaar zijn naar een betaalde baan vanwege diverse problemen op één of meerdere leefgebieden.
Een dag uit het traject…
Je klant heeft vorige week met een persoonlijke begeleider een intakegesprek gehad bij La Poubelle. In dit gesprek heeft ze verteld wat ze zou willen, wat ze moeilijk vindt en waar rekening mee gehouden moet worden. Heel knap dat ze dat kan verwoorden. De rondleiding die ze daarna heeft gehad, vond ze leuk. Ze had zich niet gerealiseerd, dat er zo veel verschillende werkplekken waren. Uiteindelijk heeft ze gekozen voor de afdeling textiel en kon ze gelijk kennismaken met de werkbegeleider. Vandaag is haar eerste werkdag, ze heeft je net een appje gestuurd dat ze op de fiets zit onderweg naar La Poubelle.
Later laat ze je weten hoe haar eerste werkdag is geweest. Ze was blij dat ze er wat eerder was zodat ze nog even een kop koffie kon drinken. De werkbegeleider heeft haar veel uitleg gegeven en ook collega’s waren erg behulpzaam. De persoonlijk begeleidster heeft haar ook nog opgezocht en een afspraak gemaakt om haar aan te gaan melden bij Schuldhulpverlening.
Een voorbeeld uit de praktijk…
Karel heeft het nodige meegemaakt in zijn leven. Door zijn contactpersoon van de gemeente is hij aangemeld voor een groeiwerkplaats bij La Poubelle. Het doel is om daarmee zijn leven weer op de rit te krijgen. Dat is gelukt!
Toen Karel bij La Poubelle werkte, zorgde hij samen met zijn collega’s voor de inname van tweedehands spullen. Na de inname sorteerden ze de spullen. In het begin moest Karel erg wennen. Het ging met vallen en opstaan. Maar Karel had het naar zijn zin en wilde dat niet kwijt. Naast het werk had Karel elke week gesprekken met zijn persoonlijke begeleidster van La Poubelle.
Zij dacht met hem mee over de stappen die hij kon zetten om zijn problemen aan te pakken. Zo is hij met Schuldhulpverlening aan de slag gegaan om zijn financiële problemen op te lossen. De groeiwerkplaats gaf Karel structuur en invulling. Hij hoorde weer ergens bij. Karel ging steeds meer uren werken. Zijn problemen kreeg hij onder controle en op het werk ging het ook steeds beter. In overleg met de gemeente is Karel aangemeld voor een vervolgtraject naar werk bij KikMaat. Uiteindelijk is het hem gelukt om een betaalde baan te krijgen en te behouden.
“Bij La Poubelle kreeg ik weer structuur en merkte ik hoe leuk het is om collega’s te hebben. Er werd rekening gehouden met mijn persoonlijke situatie. De werkleiding en mijn persoonlijk begeleidster hebben altijd tijd voor een gesprek. Dat had ik af en toe ook nodig. Net als die schop onder mijn kont. Zonder deze groeiwerkplaats was de kans best groot dat ik weer was teruggevallen in mijn oude patroon. Zij hebben mij goed voorbereid op de betaalde baan die ik nu heb.”
In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.