SAIRENY

Coachingstraject

Coaching en Counseling

Heb je een klant die graag aan het werk wil, maar die het niet lukt om die stap te zetten? En herken je je in één van onderstaande vragen?

 • Vindt jouw klant het lastig om grenzen te stellen?
 • Lukt het jouw klant niet om te stoppen met piekeren?
 • Voelt jouw klant zich gespannen, somber of ontevreden?
 • Durft jouw klant geen stappen te zetten, omdat hij/zij bang is om het niet goed te doen?
 •  Loopt jouw klant elke keer tegen dezelfde dingen aan, waardoor hij/zij niet in actie komt?

De coaches van KikMaat helpen jouw klant graag.

Wat is het?

De coach van KikMaat gaat met jouw klant op zoek. Waar is hij/zij goed in? Wat staat hem of haar in de weg. En welke geschikte oplossingen zijn daarvoor? De klant werkt daardoor aan zelfvertrouwen, zelfwaardering, het herkennen en het stellen van grenzen.

Verschillende factoren kunnen een persoon afremmen in zijn of haar ontwikkeling. Dingen uit het verleden, de mentale gezondheid, de directe omgeving, iemands zelfbeeld of bepaalde karaktereigenschappen. Dit kunnen allemaal gespreksonderwerpen zijn in een coachingstraject.

De coach kan je klant met deze problemen helpen:

 • Burn-out, overspannenheid en stress
 • Angstig zijn of piekeren
 • Je niet gezien voelen
 • Het omgaan met rouw en verlies
 • Conflicten die elke keer terug komen, in jezelf of met een ander
 • Zinloosheid van bepaalde dingen in het leven ervaren
 • Grenzen stellen in relaties
 • Somberheid, neerslachtigheid, onvrede, gevoelens van depressie of leegte

Deze factoren kunnen ervoor zorgen, dat de klant nog niet klaar is voor een vaste baan of dagbesteding. Door dit met een coach te bespreken, komt er lucht en ontdekt de klant hoe er nieuwe stappen gezet kunnen worden.

Coaching en counseling zijn twee verschillende dingen, maar ze lijken wel op elkaar. Coaching is meer voor praktische zaken. Counseling gaat dieper in op de emotionele kant. Coaching en counseling kunnen ook gecombineerd worden.

Wat is het doel?

Tijdens het coachingstraject gaat de klant aan de slag met de factoren die hem of haar tegenhouden in de ontwikkeling. Hij of zij krijgt inzichten en leert omgaan met wat hij of zij moeilijk vindt. Daardoor komt er weer ruimte voor het zetten van stappen op de participatieladder.

Hoe lang duurt het?

Coaching en counseling bestaan uit zes sessies van 75 minuten. Dit is inclusief het intakegesprek.

Voor wie is het?

Coaching en counseling is voor klanten bij wie er bepaalde zaken in het leven zijn, die de stap naar werk belemmeren.

Een dag uit het traject…

Je klant heeft deze ochtend een coachgesprek. Ze brengt samen met haar coach eerst haar huidige situatie in beeld. Daarna bespreken ze samen wat de klant graag wil veranderen. De coach legt wat theorie uit en geeft haar praktische tips. Ze gaat met deze tips in de praktijk oefenen. Dit zullen ze over twee weken tijdens de volgende afspraak verder met elkaar bespreken.

De klant krijgt ook ontspanningsoefeningen mee voor thuis. Hopelijk geeft dat de klant meer rust want momenteel ervaart ze veel spanning en stress.

Een voorbeeld uit de praktijk…

Coaching

Gerard is 32 jaar en heeft vaak conflicten met leidinggevenden. Hij heeft ook moeite met overheersende mensen. Hij heeft theorie gekregen over communicatie in het algemeen en een video over gedrag. Gerard herkende zichzelf in het agressieve voorbeeld, dat in de video werd uitgelegd. Van zijn coach heeft hij tips gekregen om het anders te doen. Hij heeft dit een aantal keren geoefend. Hij weet nu rustig te blijven en spreekt uit waar hij behoefte aan heeft.

Counseling

Patricia is 23 jaar en heeft moeite haar grenzen aan te geven. Ze praat zacht en past zich voortdurend aan haar omgeving aan. Ze heeft veel meegemaakt in haar leven. Ze reageert nu nog steeds op dezelfde manier als toen. Door de counseling herkent ze dit.
Na een aantal keren lukt het haar om tegen haar omgeving te zeggen wat ze wil en niet wil. Haar stem wordt krachtiger en haar uitstraling sterker. Daarnaast is ze meer naar haar behoeftes gaan luisteren. Zo heeft ze besloten om een opleiding te gaan volgen waar haar hart ligt.

In verband met privacy is dit praktijkvoorbeeld geanonimiseerd.

Bekijk hier alle training- en coachingstrajecten van KikMaat